Posts

Hypotheek oversluiten of kies je voor rentemiddeling?

De hypotheekrente is nog steeds historisch laag. Ideaal natuurlijk als je nu op zoek bent naar een huis, maar je kunt er ook gebruik van maken als je in het verleden een hypotheek met een fors hogere hypotheekrente hebt afgesloten. Je kunt dan namelijk je hypotheek oversluiten of kiezen voor rentemiddeling. De regels voor rentemiddeling veranderen, in jouw voordeel. We leggen uit hoe het werkt.

Bij het oversluiten van je hypotheek ga je als het goed is een lagere hypotheekrente betalen. De bank loopt hierdoor inkomsten mis en rekent een boete. De hoogte ervan is vooral afhankelijk van de resterende looptijd van de rentevaste periode. Veel huiseigenaren zien vanwege het soms forse bedrag af van oversluiten.

Rentemiddelen hypotheek
Bij oversluiten betaal je dus in één keer een boete, maar bij rentemiddeling werkt dat anders. De bank biedt je een rente aan die tussen jouw hogere rente en de actuele rente in ligt. Je kunt dus geen gebruik maken van de allerlaagste rente, maar het verschil wordt gemiddeld. In de praktijk houdt dit in dat de boeterente wordt uitgesmeerd over de rentevaste periode die je opnieuw met de bank overeenkomt.

Nieuwe regels voor banken
Het is vastgelegd hoeveel boeterente een bank mag rekenen als jij je hypotheek oversluit: de boete mag niet hoger zijn dan het nadeel dat de bank daadwerkelijk heeft. Deze regel gold eerder niet bij rentemiddeling, maar daar komt nu verandering in.

Bank wordt benadeeld bij verhuizen
Bij het uitsmeren van de boeterente loopt de bank risico’s. Jij kunt bijvoorbeeld verhuizen waardoor de hypotheek wordt opgeheven. Hierdoor loopt de bank de hogere rente mis die jij in termijnen zou betalen bij het aanhouden van de hypotheek. Dit geldt niet bij oversluiten, waar je de boete in één keer betaalt.

Om het risico voor de bank te compenseren mag je bij rentemiddelen geen beroep doen op de vergoedingsvrije ruimte. Bij oversluiten kan dat wel. De boete wordt dan lager omdat het boetevrij af te lossen bedrag mag worden verrekend. Gebruikelijk is 10 of 20% van de uitstaande hypotheeklening.

Lagere maandlasten
De laagste actuele hypotheekrente is 2,18 procent voor een hypotheek met een rentevaste termijn van 20 jaar. Bij een termijn van 10 jaar is een hypotheekrente van 1,70 mogelijk. Een dergelijke lage rente heb jij waarschijnlijk niet als je jouw hypotheek langer geleden hebt afgesloten. In januari 2010 bijvoorbeeld lag de laagst mogelijke rente op 5,15 procent (20 jaar vast). Zeker met zo’n verschil biedt rentemiddelen goede mogelijkheden voor het terugbrengen van de maandlasten.