Posts

“HELP, IK WORD KAAL!”

Kaal worden tegengaan. Wist je dat het iedereen kan overkomen? Kaal worden. Mannen, vrouwen, jong of oud… Vaak een gevoelig onderwerp, omdat we gehecht zijn aan ons haar. Je haar vormt vaak een belangrijk onderdeel van hoe jij je voelt en wie je bent. In dit artikel kijken we hoe je kaal worden tegen kunt gaan.

Geregeld krijgen we de vraag van klant wat je kunt doen tegen kaalheid of haaruitval. Onze ervaren haarexperts hebben praktische tips speciaal voor iedereen die zich afvraagt hoe je kaalheid of kaal worden kunt tegengaan. Voordat we uitleg geven over kaalheid, is het goed om te weten dat je elke tussen de 50 en de 100 haren verliest. En dat is gelukkig heel normaal.

OP WELKE LEEFTIJD WORDT JE KAAL?

Algehele kaalheid bij vrouwen is eigenlijk zeldzaam, terwijl verdunning van het haar wel veel voorkomt. Vrouwen kunnen overigens wel helemaal kaal worden, vaak te wijten aan Alopecia (een goedaardige ziekte aan de haarwortels).

Hoewel uitval van haar bij vrouwen zich voor kan doen op elke leeftijd, komt verdunning veel voor bij vrouwen tussen de 30 en 40 jaar. Gemiddeld beginnen mannen te kalen tussen hun 35e en 40e.

Maar: dit is een gemiddelde. Er zijn ook genoeg mannen die op hun 20e al kaal zijn of zelfs helemaal niet kaal worden. Er zijn dan ook genoeg oorzaken die kaalheid kunnen verklaren. En dat zegt niets over je leeftijd..

OORZAKEN VAN KAALHEID

We begrijpen dat het een rustig gevoel kan geven als je je kaalheid kunt verklaren. Maar er zijn zoveel oorzaken mogelijk, dat het soms even zoeken is.

We hebben de meest gehoorde oorzaken van kaal worden of haaruitval voor je op een rij gezet. D volgende factoren kunnen haarverlies veroorzaken:

ziektes
lichamelijke aandoeningen
medicaties
de anticonceptiepil
erfelijkheid

STRESS, VOEDING EN VLECHTEN

Niet alleen fysieke aandoeningen kunnen leiden tot haaruitval, maar ook mentale aandoeningen. Wat dacht je van stress? Stresshormonen hebben namelijk een negatieve werking op de haarzakjes waar je haar uit groeit.

Let ook goed op je voeding, ook dit kan doorwerken op je haargroei. Maar wist je dat vlechten en bepaalde elastiekjes ook een grote invloed kunnen hebben op je haar? De oplossing om kaalheid tegen te gaan kan dus heel gemakkelijk zijn!

WELKE OPLOSSINGEN ZIJN ER TEGEN KAALHEID?

Helaas, maar waar: niet alle oorzaken van kaal worden, zijn te verhelpen. Maar we kunnen je wel een aantal tips en kappersoplossingen geven.

Stress kun je – theoretisch gezien – gemakkelijk tegengaan. Heb je al gedacht aan sporten? Of het leren ‘nee-zeggen’ en tijd voor jezelf vrij te maken. Dit verlicht de stress en gaat haaruitval op den duur tegen.

Je voeding aanpassen is ook een vrij eenvoudige oplossing: eet voeding met veel eiwitten, ijzer en vitamine B: dit versterkt je haargroei. Oh, en mannen? Beperk het dragen van een pet of muts tot het minimale. Alle beetjes helpen!